Miumau, tammikuuhan vetelee viimeisiään ja oonki tässä ihmetelly, et millo Jyväskylässä päästää hiihtämää. Ni tänää! (tai olis sinne varmaa päässy jo alkuviikosta, mut olin hei tuolla isolla kirkolla melkei koko saatanan viikon hieromassa pisneksiä!). Onhan se vihlonu kieltämättä sielua, et jossai Turussa on hiihelty jo viikkokaudet ja täällä Keski-Suomen kansallismaisemissa lumi on tullu semmosena -25 asteisena kevyenä höhhönä, joho ei saa mitää latua ajettua.

IMG_8069.jpg
No tänää siis viimein lähin suksimaa! Latu oliki sitte aamutuimaan aivan umpijäässä. Ja siinä oli kisperin erinomanen luistelutekniikka ja tilanteen hallinta hieman koetuksella. Puoltoista tuntia jaksoin kauhuissani sauvoa, kunnes oliki hyvä aika aurailla takasi Vaajakosken stadionille! hahaa, siinäpä kerrassaan rentouttava sessio!

Ainii, siitä lumentulostaha mun pitiki. Voi kristus, että alkaa aina riepomaa ku (Etelä-)Suomessa sataa vähä lunta, ni heti aletaa jossai lehissä ja ties missä uutisissa meuhkaamaa siitä, että nyt sitte kipinkapin kaikki sinne talon katolle lunta kolailemaa! Ettei vaa katot notkaha! 

Voi saatana sentää miksei ihmisille kerrota et Suomessa rakenteiden mitotuksessa käytetää lumikuormaa. Eli suomeks sanottuna se lujuuslaskelman tekijä laittaa siihe kertolaskuu kertoimen mukaa, jolla huomioidaan se että talvella katolle tulee enemmän kuormaa ku kesällä ja sen rakennelman pitää silti kestää se. (jotkut kuplahallit ja muut päin helvettiä suunnitellut rakenteet on sitte tietty asia eriksee, mut en menis niitten katolle kyllä muutenkaa ees kesällä). Epäilen, et Suomessa ei oo koskaa ykskää oikein suunniteltu (ja toteutettu) kattorakenne pettäny lumen tulon takia. Sen sijaan sitä damagea saadaan kyllä aikaan, ku sinne kaikki puoliälyset kansalaiset ryntää vasaroinee ja lumikolinee temmeltämää. Ja sit ne tietenki tippuu sieltä lopulta alas ja reisiluu poikki (muistelen edelleen lämmöllä talvea 2010 kun asustelin hetken Espoossa ja siellä vissii katkes enemmän jalkoja talven mittaa niiltä, jotka tippu katolta, ku niiltä jotka heitti lipat muute vaan pihalla.. ja muutaman koulun katto piti uusia, ku kiireessä palkatut puolalaiset jäänhakkaajat oli pistelly katot tuusanpaskaks kirveellä..). Hahaha voi eläköön tätä suomalaista winter-knowhowta, siitä kyllä saadaan uusi vientihitti arktisille markkinoille!

IMG_7986.jpg

No en oo tosiaa paljo joutunu lumitöihi, mut ohan tässä tammikuussa sentää vähän päässy lumille. Kun latua ei kerran oo ollu (ja pakkanenki ollu ihan reipasta) ni oon käyny eräsuksimassa järvellä! Ja korttelisuunnistus-kausikin on jo hyvällä mallilla, kun oon peräti kahesti jo käyny! 

IMG_4057.jpg

Kylläpä muute nyt kelpaa muutenki elostella, ku ei oo enää ku pari astetta pakkasta. Tuossaku oli 3 viikkoa putkeen jotain -25C Jyväskylässä, ni oli aika raikas olo tulla aamusin alakertaan keittelee sumppia, kun mittari näytti sisälämpötilaks +16C. Siinä aika kiiruusti alko laittamaa tulia pesää ja villasukkaa jalkaa! hahaa. 
Eläköön vanhat puutalot! <3

t. kispe