Moi, vauhti senku kiihtyy, pois alta!
Tai kyllä se salettii vielä kiihtyy, kun vaa malttaa ootella! hahahaa

Noniin, naisten päivä lähestyy ja siitä (ja ainaisesta naisten 80 sentistä) innostuneena ajattelinki olla taas naisten asialla. Tuossahan oli vähä aika sitte lumilautailun MM-kisat. Ja siellähä on se räppiosasto (siis niiden trikoo-asuun pukeutuneiden kepinkiertäjien lisäks) joka tekee hurjan hienoja triksejä paipissa, tai niistä hyppyreistä. En nyt oo mitenkää erityisemmi seurannu kyseisen lajin kehitystä, et tietäsin ne viimesimmät hienoudet, mut siellähän kaikki sällit loikkii vähintää jotai 1280-asteisia mute-kräpi-rekkakuski-tuplakorkkeja etee- ja taakse, minkä kerkiää. Ni iha pikkusen pitää kyllä ihmetellä sitä naisten osastoo. Mimmit (jotka kuitenki ammatiksee tekee sitä hommaa, päivät pitkät loikkii pitkin paippeja Tuomari Nurmio luureista soiden) on jotenki jääny niissä trikseissää semmoselle alkeistasolle, et melkei voisin kuvitella itekki pystyväni niihi. Voi jumalauta, se suomalainen mimmiki, joka sai MM-hopeeta oikei hehkutti sitä jälkimmäistä loikkaansa, et mää päätin keskittyä tyyliin ja leiskautti sieltä hyppyristä jonku todella haastavan satakasikymppisen. Voivittu eikö semmosia temppuja tee pikkulapset, jotka on eka kertaa lautailemassa? Ja sit sillä saa MM-kisoissa mitalin! Nyt siis huomio huomio lumilauta-naiset: voitteko pikkusen pistää vaikeuskerrointa lisää niihi temppuihi, ettei iha kaikki variksetki naura!

the-snow-bunny-will-bullas.jpg

 

Mut sitte kuntoilun pariin. Plokin lukijalta tuli taannoin postaustoive, et kertosin miten se kisperi oikei jumppaa kuntosalilla. Ja määpä aattelin nyt kertoo, koska se jos mikä on mielenkiintosta! 
Ja jos joku lukija ei vielä tienny, ni määhä oon tämmöne kestävyysurheilijan ja voimailijan sekasikiö (eli en kovin hyvä kummassakaa!). Ulkonen habituski on sen olonen, ettei mua varsinaisesti oo epähuomiossa kukaa sekottanu kukkakeppii, et vähä pienemmälläki massalla varmaa pärjäis
. Ehkä tärkeimpänä pontimena kaikessa kuntoilussa on selviytymisvietti, et tarpeen vaatiessa (ja vaaran uhatessa!) pystyy helposti juoksemaa kolme tuntia, tai hilaamaa itteni oksalle villipetoja ja rosvoja karkuu. Eli oikeesti voimaa tarvitaan lähinnä näön vuoks (eikä kaikki massa oo suinkaa kertyny missää raudan äärellä, vaan huolellisella makeisten ja piparkakkusten nauttimisella!), mielummin kuitenki nelistän / lykin / poljen maastossa.

huuh.jpg
Kukas kukkakeppi se siinä viilettää!

Nonii, kestävyysurheilijoilla (etenki juoksijoilla) se kuntosalilla treenaaminenha on useimmiten semmosta väsynyttä 20-100 toiston hinkkaamista, tai alan termeillä: lajinomaista voimaa. Voi saatana, lajinomasta voimaaha voi kehittää nimenomaa tekemällä sitä lajia (eli esim. juoksemalla ylämäkee, tai pukkaamalla pari tuntia tasatyöntöö). Et ei sitä ny tarvi mihinkää salille lähtee tekemää, koska se ei johda kyllä yhtää mihinkää. No toinen ääripääty lienee nää salileijonat, eli väännetää otsasuoni pullistuen maksimeita, paiskotaa punnukset maaha ja karjastaa (tää on ilmeisesti myös sitä lajinomasta voimaa?). Tän johdannon tarkotuksena oli siis kertoo, et kispen treenit menee johonki toho puolivälii (tai oikeestaa lähemmäs leijonia, vaikka oon henkisesti enempi kestävyysosastoo!). 

P1030015%20kopio.jpg
Kas, tässähän sitä ollaanki lajinomasen voiman äärellä, maha täynnä oksennusta! (sekä samalla trendikkäästi mukana belfie buumissa!)

Tässäpä siis niksit miten saat itsestäsi ylläolevan tyylisen hahmon (mikä on epäilemättä jokaisen naisen tavote!! hahahaaa)

Kädet: ehdoton suosikkiliike kautta aikain on tietty leuanveto (tähän on turha huomauttaa, et ne pitäis vetää selkälihaksilla, koska käsistähä siellä tangossa roikutaa!). Sit ku menee yli kymppi, laitetaa housuihi lisää punnuksia. Ja ei sitte todellakaa tehä niitä krosfittaajien suosimia kippi- eli huijausleukoja! Se on vähä sama, ku oikasis hiihtokisoissa. Nonii ja ohan niitä muitaki liikkeitä, joita voi tehä. Kispen oppien mukaa punnukset valitaa sen mukaa, et toistoja jaksaa tehä 3 - 6 kertaa, eli maksimissaa 6 kappaletta kerralla. Jos jaksaa enempi, ni kiireesti tuplat lisää painoo. Ja näitä kuutosia voi tehä vaikka sen kolme kertaa, jos jaksaa. Ja jotta ajankäyttö olis optimoitu, käsien tauolla voi aina tehä esim. kiekan keskiosastoo.

Keskiosasto: Oon tainnu joskus ennenki kertoo, et se urpo sanonta abs are made in kitchen on aivan perseestä. Kyllä ne siellä kuntosalilla mahtuu helpommi tekemää! Vatsa- ja kylkilihaksiinha pätee myös muistisääntö: jos liikettä jaksaa tehä yli kuus toistoo, se on paska liike. Eli lisää painoo, tai sitte isompaa kulmaa tai uutta liikettä kehii. Ja muistutuksena vielä: se lankku on urpoin liike (istumaannousun lisäks) mitä olla voi. Vatsalihaksia voi sitte (halutessaa) tehä vaikka viis kiekkaa, tai enempiki, jos päähä vielä kiertää verta. Selkälihaksia en oikeestaa koskaa tee eriksee, ne saa iha riittävästi liikuntaa maasta- ja rinnallevedossa ja sen semmosissa. Kai niitäki voi joku halutessaa tehä, sama ohjeistus niihinki.

Koivet: tässä toimii yhtälailla se kuutosen sääntö. Eli painoo tankoo, tai narunpäähä sen verran paljo, ettei tartte kovin kauaa kikkailla. Koipien osalta pysyy mieli virkeenä ja veri kierrossa, ku tekee tauolla jotai muuta. Jostain syystä teen koiville usein niitä kierroksia vähä enempi, neljä tai viis, riippuen vähä kuinka hapoille meni. Lisäks oon tässä nyt talvella ottanu ohjelmaa loikkimisen (et tarpeen mukaa pääsen sitä villipetoa karkuu hyppäämällä sinne oksalle!). Jumppaan kuuluu mm. vauhittomat loikkaukset boksin, eli semmosen metrisen korokkeen, tahi jakkaran päälle. Näitä jaksaa yleensä tehä jonku 10 enneku riski ohi- tai vähä vaajaaks jääneestä hyppäämisestä alkaa olla sitä luokkaa, et tietää itekki millo kandee pitää tauko. Vaikeuskerrointa saa toki myös lisättyä esim. pitämällä käsiä suoraa ylöspäi, ponnistamalla syväkyykystä, tai vaikka yhellä jalalla (keksi ite lisää!).

Eli summa summarum: kispen voimailut koostuu pääosin alle kuutosen toistoista vapailla, tai omilla painoilla. Ja yleensä aina näitä kolmea pääosastoo yhistellen. Mut se mikä pysyy melko vakiona on aika. Kolme varttia on melkosen täsmällline suoritusaika ja siinä ajassa kerkee varsin hyvin melko uupuneeks (tähän auttaa, että käsien väliajalla käy hyppimässä sinne boksille ja sillälailla). Jotkutha oikei kehuskelee, et öhöm vaa, tänää olinki 2,5 tuntia salilla, tulipa hyvä treeni! Voi saatana, miks siellä pitäis kupata tunti kaupalla, ku voi mennä kotiin makaa soffalleki! Se jos mikä hauskaa onki!

matto%2014.5..jpg
(koitin tähä kuvitukseks löytää jotai salikuvia, mut eihä mulla oo yhtää! Tää on sentää sisätiloissa!)

Nonii, eiku siis kaikki voimistelemaa! moi

PS: Ainii, oha siitä podailusta jotai hyötyäki. Jaksaa paremmi piirinmestaruus hiihtosuunnistuskisassa pukata tasatyöntöö moottorikelkkauria ylämäkee. Ja tästä vaivannäöstä sai vielä palkinnoks mitalin ja paketillisen kaalikääryleitä! Ji-huu! (ja kyllä, hiihtosuunnistus on todella katu-uskottava ja muutenki melkosen kuul laji! hahahahahaa)

IMG_2441.jpg