Moi
mulla aina mielessä kaihertaa semmonen salainen kaipuu teknillisen mekaniikan salaperäiseen maailmaan. Ehkä kiehtovuus perustuu juurikin siihen, etten koskaa oikei päässy kyseiseen aihepiiriin sisälle. No mutta onneks statiikan ja dynamiikan (miksei lujuusopinki!) maailmaa voi ihastella iha kotisohvalla, etenki yleisurheilua seuratessa. Nykymuotihan on se, että naisten pitää juosta maratoonitki jossai pikineissä, ni erottuu sitte kuka on tehty fysiikan läksyt ja kuka ei.

No mutta, mennää siihe momenttii. Momenttiha o simppelisti vaa voima kertaa vipuvarren pituus (ja voimaha lasketaa kertomalla massa kiihtyvyydellä). Ja tätä suuretta oon suuresti ihastellu etenki Carmelita Jeterin takareiden ja pakaran välityksellä. Nainenha juoksee niin eteenpäin kurottavalla askeleella, että maahan kuopasevan vipuvarren pituus on varmaa kaks metriä. Ja sitä varten olis iha positiivista että pakarasta löytyy sitä vääntöä. Ja sitähä löytyy. Ai jumalauta on mahtavaa!

Ja tästä tuliki mielee. Et pakaran ja takareiden lisäks yks varsin käyttökelponen fyysinen ominaisuus urheilukisoissa on se pötsin seutuvilta saatu voima. Ja jostain syystä se on etenki suomalaisilta nais-juoksijoilta ilmeisesti unohtunu tyystin. Ei saatana, eihä juoksu- ja loikkalajeissa oo mitää jakoo, jossei se voima lähe keskeltä. Ni eiku siellä sinivalkoset naiset kirmaa pitkin tartaneita sen verran heiluvin mahoin, ettei paljo tarvi arvuutella tuleeko menestystä (eräs entinen suomalainen nais-sprintteriki vetäs ainoot jossain määrin kansainvälisen tason aikansa sinä kesänä, kun eka kerran kikspäkki erottu. Mut sitte se taiski tyssätä kahtee varaslähtöö olympialaisten alkuerissä..)

Tässäpä viime kesän paras nais-aituri Suomesta. Vieläkö ihmetellään miksei Lontoossa olla mukana?

Jos verrataan esim. minkä tyyppisellä kehon koostumuksella voittaa hiihdon maailman kupin (jossa vois jopa kuvitella, et kestävyysominaisuudet on ratkasevammassa roolissa, kun ylläesitellyssä 15 sekunnin räjähdyksen omaisessa lajissa)

Nonii, tässähän tuliki jo selvitettyä mikä siinä mekaniikassa kiehtoo: voima (F) on kaunista!

Mutta nyt pitääki mennä valmistautumaan huomisiin suunnistuskarkeloihin. Saas nähdä millasta vipuvartta ja kulmakiihtyvyyttä siellä taas tarvitaankaa, moi.