Moi,

nyt voisin kertoa teille puolimaratoonin juoksusta. Ei sillä, että 21 km:n juokseminen olis jotenkin erityisen mainittavan arvoinen suoritus (niinkuin ei muuten oo maratoninkaan, etenki ku se kitutetaan puolikävellen johonki voivittu viiteen tuntii ja sit kerskaillaa sillä vielä monen vuoden päästä, että harrastan muuten.. öhöm.. maratooneja). No mutta, koska kävin männä viikolla pitkästä aikaa asvaltilla juoksemassa, nii voisin nyt loihe lausuman siitä muutaman huomion, jotta myös nekin plokin lukijat, jotka on ymmärtäneet jättää katujuoksut väliin, ymmärtäisivät mimmoista yhtä saatanaa se onkaa.

Kuten varmaan ymmärrätte, kisoihin pitää aina valmistautua. Ja tällä kertaa valmistautuminen oli jaoteltu kolmeen osaan, jotta varmasti olisi mahdollisimman kivaa.
Pitkän aikavälin valmistautuminen: Vältä asvaltilla juoksemista mahdollisimman pitkään ennen puolikasta. Juoksinkin viimeks asvaltilla kovaa huhtikuussa 2010, joten askelma sekä tuntuma olivat oikein kohdallaan!

Keskiaikavälin valmistautuminen: Osta uudet kadulla juoksuun soveltuvat lenkkarit viimeistään kk ennen kisaa. Pistä ne eka kerran jalkaan 2 pv ennen kisaa ja käy kiertämässä niillä esim. talo, tai läheinen leikkikenttä. Oiken mukavat olivat jalassa ja ei tullutkaan kun joka toiseen varpaaseen rakko.

Viime hetken valmistautuminen: Tankkaus, muista tankkaus! Noinkin pitkää matkaa ei taatusti jaksa ilman huolellista tankkausta. Nautiskelin siis edellisillan kaksin käsin makeisia, pullaa sekä suklaadia. Hirmu kivasti kulki.

No sitten eikun matkaan! Olin viime kertaisesta oppinu (?) että kannattaa punkea itsensä sinne eturivii, sillä loppusijat ratkastaan maaliintulojärjestyksessä. Hyvin oli opittu, meni vaan puoli minsaa laukauksesta että pääsin lähtöviivalle ja eka kolme kilsaa en oikeestaa muuta tehny ku ohittelin, matka taittuikin tasan 14 min. Alkuvauhtia (4:40 min/km) kutsutaan ammattilaisten piireissä kevyeksi hölkäksi, seniori konsultille kyseinen vauhti oli kuitenkin ihan kohtuullista vipellystä. Jaksoin vielä pari kilsaa ja sitten jossain puolimatkan kohalla alko olo olla yhtä saatanaa ja askel jo melko kaukana siitä vipeltämisestä. Muutamassa kohassa vauhti vielä hetkellisesti parani, johtuen jytäsoittimen aiheuttamasta innostumisesta. Viimenen kolme kilsaa olikin sitten vielä pari pykälää lisää sitä saatanuutta ja mietin jo viitsiikö sitä keskeyttää nii lopussa (keskeyttäminen "ei huvita" takia on paskin syy ikinä, joten en kehannu). Saavuin kuitenkin lopulta maalii ajassa 1.45 joka oli tavotteenaki, joten ei se iha perseellee menny, vaikka meniki.

Tankkaus kisan aikana meni myös vähä ohi, ku olin ajatellu popsivani panaania. Juomapaikoilla kun oli luvattu olevan myös kiinteetä enerkiaa. Ei sitä kiinteetä kyllä siellä näkyny, johtu varmaa siitä että huoltoauto ajo meiän auton kylkee parkkiksella ja juoksijoiden odottelun sijaan piti ootella poliisia.

Mutta joku on kiinnostunu tietämää minkä musiikkikappaleiden avulla sitä vauhtia saa hetkellisesti lisättyä, niin minäpä kerron:
- Kotiteollisuus: Piru irti
- Helltrain: Route 666
- Crystal Castles: Baptism

No sitten oliki reidet mukavat betonista valetun oloset seuraavat pari päivää, joten päätin keskittyä paikalliseen urheilutarjontaan sivustakatsojan roolissa. Voiko kesälomaa paremmin viettääkkää! Laajavuoressa laskettiin alamäkeä:

Ja tuossa lähikentällä pelattii, voi mahtavuutta, pesäpalloa! Jyväskylässä onki tän viikon ollu joku nuorison pesisleiri ja tuolla oon istunu ojan reunalla pitkät päivät ja kattellu kansallisperinteen ylläpitoa. Kyllä on vaa mahtavaa, kun nuoret jannutkin paukuttelee pomppulyöntejä tai kiskasee takalaittomia kauas sinne hevonkuusee aidan taa. Minkä muun lajin olympiaedustajat muute ettii pelivälinettä perse pystyssä pitkin puskia, hahahah. Ihan silkkaa hienoutta, sano!  (yhen kerran oikei laskin, että montako nuorta miestä polvihousuissaa lopulta sieltä aidan raosta kiipee takas kentälle, ni kymmene! hahaha)

Ja kun kerran on kesä kukkeimmillaa, ni tuoltaha löyty jo vattujaki. Ja ne maistuu aina, myös kesken autoilumatkan, kun pitää pysähtyä pissille.

Eikun titityy!