Nyt on aika kertoo mitä oon mieltä. Ja etenki siitä aattelin kertoo, mikä on iha perseestä.

Ni se että jos on ammatiltaan hiihtäjä, olkoon sitten ladulla, tai kierrellen jotai kepikoita alamäessä, ni sitte tietty niillä parhailla on suksisponssorit. Ja jos nyt yhtää on hiihtoo seurannu, ni tietää muutenki et suurin osa suihkii Fissereillä ja sit siellä on yhet Peltoset ja parit Rossarit seassa. Ja sitte niissä alamäkikisoissa jotai muita merkkejä, en muista mitä.

No mitäpä sitte, ku on palkintojen jaon aika? Ni sen sijaa et sinne pallille mentäs ottamaa kukkapensaita ja pokaaleja vastaa, ni ehei ku sinne pitää raahata voivittu koko kalusto näytille. Sit ne sukset kaatuu ja sauvat tippuu, ku pitää koittaa kätellä sitä palkintoa jakavaa kunnanisää ja kukat pitää laittaa maaha, et sukset näkyy kuvassa. Kas kun ne ei ota jotai voidepakkia sinne mukaa. No tietty sponssisopparissa on mainittu et ne pelit ja vehkeet pitää näkyä ruudussa. Mut voiskoha joku merkki alkaa edelläkävijäks ja maksamaa iha siitä hyvästä et voitto tuli, ettei tallin urheilijoitten tarvi tehä itsestää pelleä siellä pallilla?

(tossa pari viikkoo sitte ei muute meinattu päästää ampumahiihon maailmankupissa sitä kisan voittajaa pallille, jossa kaikki muut jo ootti, ku se oli hukannu numeronsa ja ilman pemarin merkkiä rinnassa ei oo mitää asiaa sinne paistattelemaa. Voi vittu että, taianki heti käyä ostamassa peeämveen!)

hiihto-normal.jpg

Ja speaking of which, kun huippu-urheilu on parasta mitä televiissiosta voi ihmine seurata, ni mikä saatana siinä on, että vähä lajista ku lajista pitää nykyää tehä semmosia irvikuvia ja kuulemma vielä iha vaa telkkarin katsojan mieliks! Niinku esmerkiks hiihon maailmankapit tällä kaudella. Voivittu eikö hiihtokisoja yleensä oo tapana järjestää siellä missä on lunta? Ni ehei enää! Vaa kisat on väenvängällä vietävä voivittu jonnekki vesisateesee rantapulevardeille Etelä-Eurooppaa, tai sitte kasataa johonki pellolle kilsan rinkula, jossa leveyttä on hädin tuskin kahta metriä. Sit siellä työkseen hiihtävät ja vuosikausia menestyksensä eteen töitä tehneet atleetit joutuu kikkailemaa nilkkoja myöten sohjossa ja kiertämää sitä lenkkiä 18 kierrosta, et saahaa kisamatka kasaan. Ja katsojia on ladun varressa ehkä 100 henkee. Ja teeveen katsojaa ei muutaku vituta (tai no, epäilen että ainoo ketä ei vituta on FIS:n toppatakki-osasto).

Tai sitte suunnistus, tuo lajeista jaloin. Ennen vanhaa oli tapana et suunnistuskisat vietii sinne missä oli parhaat kisamaastot. Ja sit sieltä tuli muutamalta rastilta kuiskien väliaikoja ja lopulta joku tuli risut tukasta sojottaen tunnin jälkeen täyttä laukkaa maaliin ja voitti. Lajihan kehitty huimin harppauksin 90-luvulla, ku saatii pihtileimauksen tilalle sähkönen ajanotto, et kisakeskuksee (ja jopa televiissiioo) alko tulla väliaikaa enemmä ku ehtii suodattaa. Mutta ehei, eihän se tietenkää riitä! Vaa nyt on keksitty, et enskesän MM-kisoissa voitaski ottaa ohjelmaa jotai kreisiä! Otetaas mallia vaikka ampumahiihosta! Siellähä on se semmone hauska sekaviesti.

Ja totta tosiaa, ens kesänä MM-kisoissa juostaa semmone seka-sprintti-viesti! Ja siitä viis, et kyseistä kisamuotoo ei oo juostu kertaakaa yhtää missää vielä aikasemmi (paitsi Kolumbiassa, tuolla suunnistuksen kehdossa, viime kesänä kerran!).  Se on aina jotenki aika täräyttävää, et kun joku valopää keksii uuden kisamuodon, ni suotta sitä missää sen suuremmin testailemaa (et onksiinä, voisaatana sentää, mitää järkee) vaa eiku vaa suoraa MM-kisaohjelmaa ja mitalit jakoo!

Kattelinki tossa just huvikseni kansainvälisen suunnistusliiton ohjetta kyseisen kisan järjestämisee ja teknisissä vaatimuksissa oli melkei ekana se et kisasta pitää 80% näkyä telkkarissa. Eli siitä viis, että maasto on ihan perseestä, kartta on ihan perseestä, kisamuoto on ihan perseestä ja muutenkin tekee koko lajista vitsin, kunhan 80% kisasta (joka pitää rakentaa 75 min live broadcasting konseptiin) näkyy televiissiosta.

Kuka saatana on keksiny et tv-katsojat on semmosia impesillejä, jotka haluaa nähä oikeitten urheilukisojen sijaan kaikkea kreisiä ja joiden mielestä hiihtämine pitkin paljaalle pellolle tehtyä rinkulaa pitkin on viihdyttävää. Et telkkarikatsojaa varte pitää kehitellä hyviks havaituista urheilulajeista vitsejä ja mikä pahinta: tehä urheilijoista pelkkiä pellejä. Voivittu Euroopasta löytyy myös aika paljo paikkoja joissa on lunta, tai maastoja joissa voi järjestää iha oikeet suunnistuskisat. Ni miksei niitä kisoja voi pitää siellä? Sitä tv-katsojat haluaa nähä. Ja sitä urheilijat haluaa tehä. Jumalauta!