Moi, nyt kun kaikki puolueet on yrittäjän asialla ja muutenki (kasvu)yrittämine on mitä trendikkäintä, ni aattelinki taas kertoo mitä mieltä oon.

Nimittäi siitä, et mikä saatana siinä on, et jotenki se semmone perus pisnes- ja ansaintalogiikka tuntuu unohtuvan vähä yheltä jos toiselta. Tokiha tapoja tienata elantonsa on kaikenlaisia, mut puodin ku puodin pisneksen luulis perustuvan malliin, jossa tarjotaan jotai tuotteita tahi palveluita, joista joku on valmis maksamaa (tarpeeks paljo).

Ni ehei! Vaa nykysin firma jos toinenki perustaa kannattavuutensa kaikenmaailman tukien, hankerahojen ja mitä lie titityy avustuksien varaa. Et ilman niitä firma ei pyöri, eikä varsinkaa saada ketää ulkopuolisia rahottajia uskomaa, et kioski pysyis pystyssä. Tässäki just vähä aika sitte yks olevinaa vakavasti otettava metsäjätti ilmotti, et siis tää meiän parin sadan miltsin investointi ei ny oikei lyö tulta, ku ei tähä saatu rahottajia mukaa, ku ilman tukipäätöstä tää hanke näytti aivan paskalta. Voivittu sentää, sit vielä tämmösii kinkkulan kaivoihi kaadetaa ämpärikaupalla yhteiskunnan rahoja!

Kyllä mää jotenkuten ymmärrän, et yhteiskunta tukee jotai investointeja ja kehittelyitä, joissa ajatuksena et kaivoo tiputettu markka tulee seittemänsataa kertasena takasi verokarhun säkkii joskus myöhemmi. Mut että se julkinen tuki olis se lähtökohta firman, tahi hankkeen kannattavuudelle on kyllä aivan perseestä oleva idea.

No ei siinä vielä kaikki, vaa sitte nää kotikutoset, julkisesti rahotetut hankkeet, voi saatana sentää. Ohan ne tietty veikeitä, esim. näin konsulttitoimiston näkökulmasta. Ilmasta rahaa jaetaa tuolta tekeseistä ja elyistä ja ties mistä monta kymppiä miehee (niitä hankerahojaha ei todellakaa kannata hakee jotai paria tonnia, koska nii pieniä summia ei anneta, toim. huom.) ja sit pitää vähä neppailla ja vetää jotai mikkihiiri-projektia, jolla olevinaa lisätää maakunnan elinvoimasuutta ja voi saatana mitä lieneekää. Ja oikeesti yhteiskunnan kannalta näitten hankkeitten lopputulemat on kyllä yhtä suurta nollan kanssa. Tai oikeestaa pelkästää miinusta. Näennäis-touhukkuutta saadaa kyllä pariks kuukaudeks, tai jopa vuodeks aikaseks ja testataa jotai kekseliästä ja näytetää vauhdikkailta ja innovatiivisilta ja pidetää tietty jotai seminaareja. Sit napsutellaa siitä nerokkaasta harjotuksesta joku 30 sivunen raportti, jota kukaan – korostan ei kukaan – lue koskaa ja sitte ollaa hurjan tyytyväisiä ja aletaa kiiruusti suunnittelemaa uutta hanketta! Ja tällä konstilla on saatu jonkun puodin liikevaihtoo hetkeks kasvamaa (ja konsultti lomamatkalle kookossaarille) mut mitään järkevää, kestävää, tai yhtään ketään muuta hyödyttävää ei taatusti jää kätee. Voi jumalauta sentää.

rahaa.jpg

Nii, piti siis siitä pisneslokiikasta puhua! Et se vähä mitä oon pisneksen tekemisestä ymmärtäny, ni aika toimivaks on tosiaan havaittu semmone konsepti et tarjoo markkinoille jotai semmosta, josta joku on valmis maksamaa (riittävän paljo). Ni eiku sitte tuolla vähä väliä talous-uutisissa ja lehissä haastatellaa firmojen edustajia, jotka kertoo et muuten meillä menis tosi hyvin mut ku noi asiakkaat on pistäny rahasäkin suuta soukemmalle ja sitä paitsi tää taloustilanne on nii vaikee ja asiakkaat ei ymmärrä ostaa meiä mahdottoman hienoja juttuja.

Voi saatana sentää. Ei vissii oo tullu mielee, että siinä omassa tuotteessa tahi palveluksessa olis jotai vikaa? Ehei, vaa aina se on asiakkaan ja taloustilanteen syy, jos pisnes ei suju. Et entäs jos alkaiski sitte tarjoomaa semmosta, josta joku on valmis maksamaa myös siinä taloustilanteessa? 

monkey-business.jpg
(niille, joita kispen firman pisnes- ja ansaintalokiikka kiinnostaa, niin kerrottakoon että se on: myy riittävän kalliilla, ni ei tartte tehä nii paljo töitä!)

Nonii, sitte onki syytä vielä jakaa pisnes esimerkki elävästä elämästä. Oikei Kuopiosta asti! Siellä on keskustassa, siinä Sokoksen takana parkkipaikka. Ja parkkiksen ansaintalokiikkahan usein perustuu semmosee ajatuksee, et ihmiset ajelee keskustaa ja sit se kosla pitäs saada johonki pysäköityä siks aikaa, ku käyää hoitelemassa asioita ja humpsuttelemassa. Ja sit ku semmone vapaa ruutu löytyy, ni siitä sitte maksetaa jonnin verran vuokraa ja vastalahjaks saadaa lupalappu ikkunaa, ettei tarvi maksaa boonus-korvauksia vielä kaupungilleki.
No se on selvä.

Ni jos mulla olis parkkiruutuihi erikoistunu firma, ni jotenki koittasin tehä siitä mun parkkiksesta semmosen keitaan, et sinne kaikki haluis tulla ja vihellellen maksais sen vuokran mitä pyyänki siitä ruudusta. Et se parkkis olis semmone nähtävyys ja sitä tultais kattoo kauempaaki ja oikei kisailtas ja jonotettas, et kuka saa piilinsä sinne pysäköidä. Alottasin tän parkkispisnekseni sillei, et laittaisin sinne ensalkuu ainaki semmosia kylttejä et:

MOI, MAHTAVAA KUN TULIT! SUA ON OOTETTUKKI! 
PIDÄHÄN LYSTIKÄSTÄ SILLÄ AIKAA, KUN MENOPELI LEPÄILEE TÄSSÄ AUKIOLLA HETKOSEN.
PS. OMPA SULLA HIENO KAARA! 

Ja sillälailla, jyy kat tö point! 
Ni Kuopiossa, aivan paraatipaikalla kaupungin keskipisteessä, parkkisfirma on ottanu vähä toisennäkösen viestintälinjan. 

parkki.jpg

Hahaha voi jumalauta, kuka haluaa parkkeerata tonne? Et ensinnäki huomio huomio, tää maksaa aina!! Ja toiseksee oot nyt kyllä astunu varpaillas tänne yksityisalueelle! Ja kaiken lisäks tässä on nyt kaikenlaisia ehtoja, jotka oot jo hyväksyny, ku oot kerran tänne alueelle luvatta tunkeutunu!!! Et mee ny saatana kiiren vilkkaa maksamaa velkas ja laittamaa nimes sopparii tonne maksuautomaatille enneku me tullaa ja puhkotaa sun renkaat ja hinataa toi saatanan romu johonki kaatikselle!! (PS. jos sulla on jotai urputtamista, ni tossa pienellä präntillä on meiä numero, joho voit sanella viestis.)

Onkoha tuolla Autoparkki Oy:ssä oikei porukalla viestinnän ja markkinoinnin, sekä PR-osaston ja asiakasvastaavien ideariihessä mietitty, et miten me saatais semmoset mukavat (ja visuaalisestikin kivan näköset!) kyltit tonne meiän parkkikselle, et asiakkaat tuntis olonsa tervetulleiks! Hahahahah, voi saatana sentää että.

Autoparkille terveisiä, et kispeltä saa konsulttiapua näihinki hommii! hahahahaa
moi!

 

PS: Nii ja sitte jos ei yrittäjä saa tukee hankkeisiinsa, ni sittehä voi aina asettua soffalle oikei makosaa asentoo pohtimaa elämän suuria kysymyksiä ja perustaa henk.koht liikevaihto ansiosidonnaisii. Hesarissa oli nerokas mielipidekirjotus tossa viime viikolla, jossa oli kyllä vinha pointti! 

IMG_2346.JPG.jpg

(Hesarihan onneks myös suojelee ihmisiä omalta typeryydeltään ja poikkeustapauksissa julkasee näitä älynväläyksiä nimimerkeillä).  Hahahahaa